24. sij 2014.

Mujo i Haso o muško-ženskim odnosima

Sjede Mujo i Haso u kafani i piju, pa poslije par piva povedu razgovor o muško-ženskim odnosima. 
Haso ispali:
- Meni ti moja Habiba stalno prigovara da više nema džentlmena među muškarcima...
Mujo odmahne glavom:
- Jok, bolan, nije istina, evo ja neki dan držao Fati kišobran da ne pokisne !!!
Haso upita: - Kada bolan?
Mujo otpije i odgovori:
- Dok je mijenjala gumu kraj ceste ...

Derventa - razglednica iz 1898.


Jedan primjerak ove razglednice poslate 24. avgusta 1898. godine iz Dervente u Beč sačuvan je u bečkim arhivima, a njenim reprint izdanjem obelježeno je 110 godina prve razglednice pristigle iz Bosne u vrijeme Austrougarske monarhije.

Derventa, Polje - počeo je da pada snijeg

Kako smo i najavili prije dva dana, došlo je i zahlađenje. Danas je gotovo cijeli dan u Polju padala rijetka, ali krupna kiša. Bila je veoma hladna, a oko podne pridružio joj se i hladan i jak vjetar sjeverac. Oko 17 sati počeo je da pada i snijeg i brzo je prekrio krovove i tlo. Veče je hladno i veoma mrzne. Prava zimska idila.


 
Večerašnji snimci

Nastavljamo sa starinama

Drveni avan kupljen u Banji Vrućici

Svijećnjak kupljen u Gradačcu na pijaci

Roditeljska lampa na petrolej


Fenjeri (kupljeni u Tesliću)


Tacnica (kupljena u Gradačcu na pijaci)

Kanisterić od 0,75 litara (poklon moje tetke
kad sam se rodio)


Djedovi čajnici


Za naše komšije koji uzgajaju ovce - ishrana ovaca zimi


Duga zima
Sve je manje ovčara nomada u Republici Srpskoj. Sasvim razumljivo, prihvataju se savremeniji načini ovčarenja. S obzirom da se ovce kod nas gaje najviše u brdsko-planinskim krajevima, gdje su uslovi za proizvodnju stočne hrane nepovoljniji nego u ravnici, ishrana u zimskim mjesecima je jedno od centralnih pitanja  za uspješnu proizvodnju. Jer, u nekim krajevima Republike Srpske zima traje po šest mjeseci, pa i više, pa je u tom periodu prekida vegetacije teško obezbijediti dovoljno  kvalitetne hrane.
Postepeno i oprezno
 Cilj je da se osigura rast, razvoj i vitalnost stada kako bi se obezbijedila željena produktivnost. Već na početku treba naglasiti da ovčari moraju biti oprezni prilikom prevođenja ovaca sa pašnjačkog na stajski način ishrane. Tokom paše organizam ovce se privikao na svježu hranu i nagli prelaz može izazvati  neugodne poremećaje. Promjena načina ishrane treba da bude postepena, kako bi se ovce postepeno adaptirale. Period prilagođavanja treba da traje sedam do deset dana kako bi se organi za varenje prilagodili suvoj hrani. U periodu prilagođavanja treba praktikovati da se ovcama svakog jutra daje manja količina sijena, a onda se puštaju preko dana na ispašu. Količina sijena se postepeno povećava i pri kraju perioda prilagođavanja uvodi se i drugi obrok u sijenu koncem dana. Na kraju se sa pašom u potpunosti prestaje.
Pred jagnjenje izostaviti silažu
 Suvišno je mnogo govoriti o jelovniku za ovce jer njega uslovljava ekonomska snaga ovčara, klimatski uslovi, raspoloživo obradivo zemljišta i dr. Ipak, valja naglasiti da stručnjaci smatraju da ishrana lucerkinim sijenom, livadskim sijenom, silažom i koncentrovanom hranom zadovoljava potrebe ovaca u zimskim mjesecima. Po njihovim savjetima ovcama se preporučuje livadsko, a jaganjcima lucerkino sijeno. Silaža se preporučuje, ali – oprez! Davati je u ograničenim količinama i ne bi je trebalo davati ovcama mjesec dana prije jagnjenja. Svakako se mora voditi briga da silaža ne dospijeva u jasle zaleđena jer u tom slučaju može doći da raznih probavnih smetnji. Nekoliko sati pred davanje silaže ovcama treba je unijeti u ovčarnik i obezbijediti da se zagrije do temperature koja je u objektu. Ukoliko ste u mogućnosti da obezbijedite silažu od silažnog kukuruza, glava i lišća šećerne repe, sirovih repinih rezanaca, sojine slame i sl. to će biti najbolje. Međutim, teško je pripremiti takvu silažu, posebno u brdsko-planinskim krajevima, pa će dobro doći i ona od travno-leguminoznih smješa.
Bez vlage u ovčarniku
Koliko će ovce uspješno zimovati zavisi u velikoj mjeri od kvaliteta hrane i njenog pravilnog korišćenja. Da bi se sačuvale sve ovce na broju i obezbijedilo da u dobrom zdravlju i kondiciji izađu iz zime pored kvalitetne ishrane mora se obezbijediti i odgovarajući smještaj. Site ovce će lako podnijeti niske zimske temperature, ali smetaće im prisustvo vlage u ovčarniku. Posebno se treba pobrinuti da prostirke bude što više i da je suva. Zato  je od velikog značaja da se prostorija u kojoj će ovce zimovati pripremi u poznu jesen, a posebnu pažnju pokloniti krovu (ne smije da prokišnjava), zidovima (preporučuje se dezinfekcija), podovima, prozorima, jaslama i dr.
- Prije uzimljavanja potrebno je obezbijediti  dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije  i faze proizvodnje, uzimajući u obračun dužinu stajskog perioda. Osim hraniva mora se obezbijediti dovoljna količina vode i ovcama omogućiti da je uzimaju po volji. Ukoliko takvi uslovi ne postoje, onda treba vršiti napajanje i to dva puta dnevno. Optimalna temperatura vode za ovce je 12 do 18ºS, a ona mora biti  higijenski ispravna. Ne zaboravimo da od dobrog načina ishrane ne zavisi samo sitost ovaca već i  uspjeh ukupne proizvodnje tokom niza godina. Kao značajan pokazatelj rada farme služi cijena koštanja koja se mjeri veličinom troškova po jedinici proizvoda (meso, mlijeko, vuna). Od visine ovih troškova zavisi i uspjeh u ovčarskom biznisu. U strukturi troškova hrana učestvuje sa oko 70 odsto i zato obrok koji je sastavljen za stado u najvećoj mjeri utiče na cijenu proizvoda i visinu zarade – ističe Nedeljko Pipević, dipl. inž. stočarstva na www.poljoforum.rs

Zelenike-ukraden transformator

Policijskoj stanici Derventa, 23.01.2014. godine, iz Elektrodobja RJ Derventa prijavljeno je da je u prethodna dva dana otuđen tranformator sa trafostanice, koja se nalazi na lokalnom putu u mjestu Zelenika, opština Derventa.

Uviđajem je utvrđeno da je na trafostanici prethodno isključen dovod električne energije, a potom odvrtanjem vijaka transformator skunut sa ležišta. U toku je rad na pronalasku izvršioca ili izvršilaca navedenog KD teške krađe.
Derventa cafe

22. sij 2014.

Slijedi zahlađenje

Pripremite se za mećavu: Za vikend i do 30 centimetara snijega

Neuobičajenim jauarskim 'vrućinama' polako, ali sigurno, dolazi kraj.Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske ( DHMZ ), od petka slijedi značajno zahladnjenje praćeno jakim vjetrom i snijegom.Sam petak počeće uz oblake i kišu, ali uz zahladnjenje i vrlo jak sjeveroistočnjak do kraja dana očekuje se snijeg.U subotu će snijega uz vjetar i niske temperature biti posebno u prvom dijelu danaMjestimično se očekuju i obilnije padavine uz stvaranje snježnog pokrivača od 10 do 20, a u gorju i više od 30 centimetara. U nedjelju se očekuje postepeno smiravanje vremena, ali temperature će i dalje biti niske.Nezavisne novine


Derventa - malo podsjećanje - željeznička stanica


Brod - uručene zahvalnice učesnicima Sajma privrede 2013.

zahvalnice sajam 1303Privrednici i sponzori koji su učestvovali na „Sajmu privrede 2013“ danas su u 10 časova dobili Zahvalnice od opštine Brod. U punoj sali Skupštine opštine, načelnik opštine Ilija Jovičić je privrednicima zahvalio na učestvovanju u ovom velikom događaju i najavio naredni Sajam koji će biti organizovan polovinom septembra ove godine. Načelnik Jovičić je najavio, i pozvao zvanice, da posjete 35. tradicionalni ponoćni turnir u malom fudbalu koji se održava od petka 24. januara u Sporsko-kulturnom centru.
zahvalnice sajam 1301Privrednicima Broda su predstavljena i dva vida podrške zapošljavanju. U budžetu opštine Brod predviđena su sredstva, u iznosu od 5000 KM po radniku, koji se zapošljava sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Po „Projektu podrške zapošljavanju Roma  u Republici Srpskoj u 2014.godini predviđena su sredstva od 6000 za zapošljavanje na 12 mjeseci do 8000 za 24 mjeseca rada. Više o ovome u Javnom pozivu.  Prisutnima su predstavljeni i članovi organizacionog odbora Sajma privrede. Predsjednik ovog odbora, Načelnik odjeljenja privrede i društvenih djelatnosti uručio je sajamskim izlagačima i sponzorima Zahvalnice.  
zahvalnice sajam 1312Na prošlogodišnjem sajmu privrede, opština Brod je predstavila osam atraktivnih poslovnih zona. Do juna mjeseca, kako je rekao načelnik Jovičić, za izgradnju, rad i zakup u ovim zonama će biti raspisan javni oglas. Pored poslovnih zona, opština Brod je kao poboljšanje uslužnog servisa građanima uvela da se dozvole za preduzetnički rad dobijaju u roku od dva dana. Takođe, za rješavanje važnih pitanja opština je angažovala preko 40 fakultetski obrazovanih stručnjaka. U obraćanju privrednicima, načelnik Jovičić je pomenuo i uspješne privatizacije Rafinerije nafte, Nestro Petrola, Skai adaptera, Ciglarske industrije Klakar i Ribnjaka. Za ostala preduzeća otišla je inicijativa prema Ministarstvima i stečajnim upravnicima da brže završe započete privatizacije. Danas u 13 časova se po šesti put održava javna licitacija za prodaju hotela „Sava“. Za današnju licitaciju cijena je 410 000 KM, a u slučaju da se prodaja ponovi, sledeći put cijena bi bila oko 280 000 KM. Načelnik Jovičić je pozvao brodske privrednike da razmisle i kupe ovaj značajan objekat. Nakon zvaničnog dijela prijema, zvanice su imale priliku da uz koktel razgovaraju sa načelnikom Jovičićem i razmjene ideje sa drugim privrednicima.
Službena stranica opštine Brod

Korpice i svijećnjak

 
Korpica od šiblja, korpica od šišarki i metalni svijećnjak

20. sij 2014.

Izlet na izvor Lješnice i na Lipu

U nedjelju (19.01.- Bogojavljenje) su nekoliko mladića iz Polja organizovali izlet na izvor Lješnice i na Lipu. Ovo je već peti puta da desnom obalom rječice Lješnice, uzvodno, idu na izlet na isto mjesto. Prije izleta sam razgovarao sa njima i kažu da nije baš lako, daleko je, a teren je često teško prohodan. Ipak, oni već tradicionalno organizuju ovaj izlet. Sa sobom ponesu svoje rance sa hranom i osvježenjem, a znalo se desiti da ih ide i po sedmorica. Ovoga puta na izlet su išli Mladen Stjepanović, Slađan Jelić, Nedeljko Stjepanović i Dado Stjepanović. Fotografije koje donosimo posudili smo sa Facebook profila Slađana Jelića, a na njima se vide pojedini trenuci sa ovog pješačenja. Momci su na svom putešestviju posjetili i pravoslavne crkve na Lipi i u Gornjem Višnjiku, a stanovnici mjesta kroz koje su prolazili znatiželjno su ih posmatrali i zapitkivali o svemu, na što su oni ljubazno odgovarali i družili se sa mještanima. Izletnici su posebno zahvalni Nikoli Stjepanoviću koji ih je kolima sačekao na Topuzu i vratio kući. Lijep događaj pun uspomena i detalja.

 

 

 

 

Мој мали музеј старина

Одавно сам заволио архаичне предмете, како оне за употребу, тако и оне за разоноду или друге намјене. Дуго их и сакупљам и сада сам одлучио да фотографије мојих експоната подијелим са вама. Мој мали музеј није обиман, али је мени драгоцјен. Наравно, знам да и многи од вас воле старине и вјероватно сви ви имате бар понешто од тога у вашој кући или збирци, неки од вас вјероватно имају и богатије збирке од ове моје. Оно што је у сакупљању старина најљепше, заправо је то што се иза сваког од ових предмета крије подсјећање на неки догађај или драге људе и сваки од њих има своју причу. Већина ових експоната ручно су израђени, а један број  и машински Ја се надам да ће ова рубрика на нашем блогу подстакнути све вас да сачувате драгоцјене старе предмете који још увијек могу имати и употребну вриједност. Много тога је уништено или заборављено, па је сваки предмет из давнина право благо. Овога пута са вама дијелим фотографије дванаест старина из своје збирке.

Дрвена здјелица (купљена у Броду у антикварници)

Здјелица за дробљење намирница и зачина - купљена 
у савременој продавници


Рестаурирана столица (покупљена 
одбачена, па рестаурирана)

Кројачка пегла - недостаје горња дрвена дршка
(овом пеглом је пеглао кројач Крста Павловић
из Обудовца тридетих и четрдесетих година
двадесетог вијека - поклон од његове кћерке
Босиљке Драгичевић)

Водијер (предмет је служио косцима
за смјештај воде, крпице и белегије којом
се оштрила коса, а носио се око паса тако
да се кроз двије рупице-једна видљива на 
слици-провлачио свитњак и учвршћивао 
се о пасу)


Наћве - ручно у дрвету дубљени употребни предмет
у којем се најчешће мијесио хљеб или држале расуте
житарице (на слици испод је облик наћви који је у 
Пољу био много чешћи)


Тестија - посуда у којој се обично држало млијеко,
али и друге течности

Здјелица за стоно сервирање воћа - предмет
рађен комбиновано, ручно и машински

Фрула - купио сам је на Златибору

Дрвена пепељара - купио у Теслићу

Уобичајена пегла у домаћинствима у Пољу
до увођења струје (унутра се стављао жар)