24. sij 2014.

Za naše komšije koji uzgajaju ovce - ishrana ovaca zimi


Duga zima
Sve je manje ovčara nomada u Republici Srpskoj. Sasvim razumljivo, prihvataju se savremeniji načini ovčarenja. S obzirom da se ovce kod nas gaje najviše u brdsko-planinskim krajevima, gdje su uslovi za proizvodnju stočne hrane nepovoljniji nego u ravnici, ishrana u zimskim mjesecima je jedno od centralnih pitanja  za uspješnu proizvodnju. Jer, u nekim krajevima Republike Srpske zima traje po šest mjeseci, pa i više, pa je u tom periodu prekida vegetacije teško obezbijediti dovoljno  kvalitetne hrane.
Postepeno i oprezno
 Cilj je da se osigura rast, razvoj i vitalnost stada kako bi se obezbijedila željena produktivnost. Već na početku treba naglasiti da ovčari moraju biti oprezni prilikom prevođenja ovaca sa pašnjačkog na stajski način ishrane. Tokom paše organizam ovce se privikao na svježu hranu i nagli prelaz može izazvati  neugodne poremećaje. Promjena načina ishrane treba da bude postepena, kako bi se ovce postepeno adaptirale. Period prilagođavanja treba da traje sedam do deset dana kako bi se organi za varenje prilagodili suvoj hrani. U periodu prilagođavanja treba praktikovati da se ovcama svakog jutra daje manja količina sijena, a onda se puštaju preko dana na ispašu. Količina sijena se postepeno povećava i pri kraju perioda prilagođavanja uvodi se i drugi obrok u sijenu koncem dana. Na kraju se sa pašom u potpunosti prestaje.
Pred jagnjenje izostaviti silažu
 Suvišno je mnogo govoriti o jelovniku za ovce jer njega uslovljava ekonomska snaga ovčara, klimatski uslovi, raspoloživo obradivo zemljišta i dr. Ipak, valja naglasiti da stručnjaci smatraju da ishrana lucerkinim sijenom, livadskim sijenom, silažom i koncentrovanom hranom zadovoljava potrebe ovaca u zimskim mjesecima. Po njihovim savjetima ovcama se preporučuje livadsko, a jaganjcima lucerkino sijeno. Silaža se preporučuje, ali – oprez! Davati je u ograničenim količinama i ne bi je trebalo davati ovcama mjesec dana prije jagnjenja. Svakako se mora voditi briga da silaža ne dospijeva u jasle zaleđena jer u tom slučaju može doći da raznih probavnih smetnji. Nekoliko sati pred davanje silaže ovcama treba je unijeti u ovčarnik i obezbijediti da se zagrije do temperature koja je u objektu. Ukoliko ste u mogućnosti da obezbijedite silažu od silažnog kukuruza, glava i lišća šećerne repe, sirovih repinih rezanaca, sojine slame i sl. to će biti najbolje. Međutim, teško je pripremiti takvu silažu, posebno u brdsko-planinskim krajevima, pa će dobro doći i ona od travno-leguminoznih smješa.
Bez vlage u ovčarniku
Koliko će ovce uspješno zimovati zavisi u velikoj mjeri od kvaliteta hrane i njenog pravilnog korišćenja. Da bi se sačuvale sve ovce na broju i obezbijedilo da u dobrom zdravlju i kondiciji izađu iz zime pored kvalitetne ishrane mora se obezbijediti i odgovarajući smještaj. Site ovce će lako podnijeti niske zimske temperature, ali smetaće im prisustvo vlage u ovčarniku. Posebno se treba pobrinuti da prostirke bude što više i da je suva. Zato  je od velikog značaja da se prostorija u kojoj će ovce zimovati pripremi u poznu jesen, a posebnu pažnju pokloniti krovu (ne smije da prokišnjava), zidovima (preporučuje se dezinfekcija), podovima, prozorima, jaslama i dr.
- Prije uzimljavanja potrebno je obezbijediti  dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije  i faze proizvodnje, uzimajući u obračun dužinu stajskog perioda. Osim hraniva mora se obezbijediti dovoljna količina vode i ovcama omogućiti da je uzimaju po volji. Ukoliko takvi uslovi ne postoje, onda treba vršiti napajanje i to dva puta dnevno. Optimalna temperatura vode za ovce je 12 do 18ºS, a ona mora biti  higijenski ispravna. Ne zaboravimo da od dobrog načina ishrane ne zavisi samo sitost ovaca već i  uspjeh ukupne proizvodnje tokom niza godina. Kao značajan pokazatelj rada farme služi cijena koštanja koja se mjeri veličinom troškova po jedinici proizvoda (meso, mlijeko, vuna). Od visine ovih troškova zavisi i uspjeh u ovčarskom biznisu. U strukturi troškova hrana učestvuje sa oko 70 odsto i zato obrok koji je sastavljen za stado u najvećoj mjeri utiče na cijenu proizvoda i visinu zarade – ističe Nedeljko Pipević, dipl. inž. stočarstva na www.poljoforum.rs