12. sij 2013.

Orezivanje voćaka, okopavanje, špricanje

Nekoliko prethodnih dana bili su vrlo povoljni za zimsko orezivanje voćaka. Potrebno je orezati sve voće, izuzev onog koje se uopšte ne orezuje (npr.kajsije). Potrebno je odstraniti  suve i trule grane, grane vodopije ili tzv. jahače i druge grane i grančice, posebno prema unutrašnjosti krošnje da se stvore uslovi za provjetrenost i prosvjetljavanje voćke tj. njene krošnje. Najbolje je prije zimskog orezivanja, koje je moguće primijeniti tokom zastoja vegetacije, konsultovati neku dobru knjigu o ovoj temi ili konsultovati se na internet stranicama o ovom poslu kako ne bi griješili prilikom orezivanja i time nanijeli štetu biljkama. Pored orezivanja voća, dani su povoljni i za okopavanje i gnojenje voćaka stajskim đubrivom. Ovo je važno da se u korijenu biljke stvore dovoljne količine vlage tokom zime i da se korijen obezbijedi sa dovoljnom količinom minerala. Uz dovoljne količine azota (dušika) kojeg sadrži stajsko gnojivo, kasnije je voću potrebno dodati i gnojiva tipa fosfata i kalija (NPK). U ovom periodu je još moguće i obaviti zimsko prskanje voća tzv. crvenim uljem radi suzbijanja kasnijeg razvoja raznih biljnih štetočina. I naredni dani će biti povoljni za ove korisne aktivnosti, pa ne čekajte, već uzmite svoje silverke, makaze, priručne kuke, ašove i šprice, dobro se obucite i nadišite se čistog svježeg vazduha u vašem voćnjaku.

Ovih dana orezani voćnjak u Polju