2. pro 2012.

Domaće krofne


Sastojci :1/2l mlijeka, 1/2l vode, 40g svježeg kvasca, 40 g šećera, 2 kašičice soli, 3 žumanjka, 5 kašika ulja, oko 1200g brašna.

Priprema : Kvasac stavite da nadođe u mlakom mlijeku pomiješanim sa šećerom. Nakon toga ga sipajte u   veću činiju u kojoj ćete mijesiti krofne. Dodajte sve ostale sastojke osim brašna, koje se dodaje na kraju, kašiku po kašiku. Brašna je potrebno oko 1,2 kg, tačnije do momenta kada tijesto bude kompaktno da se ne lijepi za podlogu, a opet da je dovoljno meko  i vazdušasto. Tijesto sve vrijeme mijesite ručno, nikako varjačom, a  zatim zagrijjte rernu na 50C, tijesto pokrijte krpom i ostavite ga u rerni da naraste oko 30 min. Zatim ga ponovo premijesite i opet vratitie u rernu da još malo naraste. Nakon toga dobro pobrašnavite sto i razvucite tijesto oklagijom na debljinu od 1-1,5cm. Čašom ili kalupom vadite krofne i ostavite ih još 15 minuta da narastu. Pecite ih u dubljoj šerpi sa puno ulja, koju treba poklopiti dok se peku s jedne strane, nakon toga ih okrenite i čim porumene možete ih izvaditi. Ređajte ih na salvete da upiju višak masnoće, a zatim ih pospite šećerom u prahu.


A to može da izgleda i ovako! Prijatno!