Crtež dijelova miloduva
Jedan od naših miloduva kod kijera
Cvijet miloduva
- Ponešto o miloduvu -
LJUPČAC,
selen ili...Vegeta!
Selim, ljupčac, lesandrina, belestika,
veleždin, velestika, lesandrina, lubčac, Ijubacac, milobud, miloduv, trojevac naziv je zamirisnu,
trajnu zeljastu biljku koju možemo spojiti sa porodicom kojoj pripada iperšin.
Korijen joj je prilično krupan, stabljika, osobito u donjim dijelovima,podsjeća
na celer i mesnata je toliko da još uvijek ponekad pomislim kako ispod nje čuči
kakav skriveni plod poput celerovog. Ali nije tomu tako. Ona raste u visi
lagano u širinu. Mesnata i glatka sa linijom prelijepih i pravilnih listova
prepunih C vitamina koji su perasto dijeljeni i kasnije ukrašeni cvijetom koji
se pretvara u sjeme. Berem ju tijekom cijelog razdoblja rasta. Od mladih
listova do kasnijih, velikih i oblinih, koje zajedno sa stabljikom usitnim i
sušim te spremam u staklenke za korištenje preko zimskih dana. Ljupčac je
ugodna i ukusna začinska biljka i naziv Vegeta joj sasvim dobro pristaje jer
kad ju usitniš i pridodaš drugim začinima, imaš prirodnu i zdravu kombinaciju
začina koja obogati mnoga jela . S obzirom na njenu jačinu, treba ju pažljivo
dozirati i miješati sa ostalim začinima ali odlična je doista u svim jelima.
Miješam je sa mnogim začinskim biljkama ali ju koristim i samostalno…ovisno o
jelu, želji i ukusu začinim s njom juhe, variva, sendviče, namaze, sireva,
složenace…Selen se odlično slaže sa vlascem, pešinom, celerom ali i svim
povrćem pa tako usitnjena mješavina, sada čini sastav moje “domaće Vegete”.
No, selen je – sada već nazirete i ljekovit.
Ima ljekovito djelovanje na rad crijeva ali i na mokrenje, osobito kod upalnih
procesa. Za one koji imaju poteškoća sa probavom, uz ovaj čaj preporučam
uzimati i do dvije čajne žličice lana dnevno (jedna u jutro i jedna na večer).
Ukoliko se radi o kvalitetnom lanu, ne morate ga usitnjavati, već ga fino i
polako sažvačite. Osobe koje imaju problema sa upalnim procesima mokraćnih
puteva također mogu koristiti ovaj čaj.
PRIPREMA ČAJA:
Žlicu osušenog i usitnjenog korijena preliti
sa 2,5 dcl. vruće vode. Pustiti čaj da odstoji kojih pola sata i popiti ga sa
malo meda. Piti dva puta dnevno – u jutro i na večer..... a evo šta piše i jedna Jelena:
Djurdjevdan, taj divni, veliki
majski praznik....običaj je da se u vodu ubaci malo mirisnog cvijeća, jorgovana,
miloduva i da se se tom vodom ujutro umije...ja sam ubacila ruzmarina, lavande,
žalfije, listića božijeg drvca...voda miriše i danas na stolu iako
su cvjetovi počeli propadati.... Uoči Djurdjevdana momci su obilazili
djevojačke cvijetnjake u nadi da vide svoju voljenu , ukoliko pronadju
djevojku kako čuva svoje cvijeće, onda se i "razgovaraju"
s njom, ukoliko je ne nadju, ujutro će zateći izgaženo i
pokidano svoje cvijeće u cvijetnjaku ... Za Djurdjevdan mama je meni
i sestri svake godine šila i oblačila novu haljinicu, umivala
cvijetnom vodom i plela pletenice...