5. stu 2012.

Niče ruski manastir i etno selo


Datum kreiranja četvrtak, 01 novembar 2012 15:43
Na tlu Republike Srpske, u selu Ritešić na tromeđi Doboja, Dervente i Modriče, gradi se ruski manastir posvećen Svetoj Matroni Moskovskoj. U sklopu manastirskog kompleksa niče i bolnica i gerijatrijski centar, kao i etno-selo sa tradicionalnim kućama pravoslavnih zemalja.

- Manastirski kompleks je projektovan u ruskom stilu sa elementima ruske crkvene arhitekture, ima pet kupola, glavni krst je visok dva i po metra, a ukupna visina crkve iznosi devetnaest metara - iznosi osnovne podatke voditelj projekta Zoran Gajić, koji se nalazi na čelu Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda.

Inicijativa je pokrenuta pre tri godine, a nakon osveštanja temelja koje je vodio vladika Vasilije i pružene podrške lokalnih vlasti okolnih opština, ambasadora Rusije, Ukrajine i Srbije, do sada je urađen dobar deo posla.

MONAHINjE PO završetku izgradnje manastira, predviđeno je da ga vodi žensko sveštenstvo, a monahinje bi bile iz različitih pravoslavnih zemalja sveta. O tome su graditelji postigli dogovor tokom posete Moskvi i starešinama Ruske pravoslavne crkve i Pokrovskom manastiru, gde se čuvaju mošti Svete Matrone.

Spisak dosadašnjih priložnika nije dugačak, ali se i sa dobijenim simboličnim sredstvima, ponajviše zahvaljujući angažmanu Gajića i drugih iz Udruženja, do sada dosta postiglo. U vreme naše posete sa darovima je stigla i Ruskinja Irina Šinkoreva, čiji je suprug zaposlen u Konzulatu te zemlje u BiH. Ona je darovala i dve prigodne ikone, čemu se posebno obradovao jerej Nikola Janjušić, koji se zdušno trudi da se planirano odradi na vreme.

- Završetak kupola i kompletno pokrivanje manastira planiramo do kraja godine, a do početka maja iduće godine i praznika Svete Matrone postavljanje stolarije, ikonostasa i okončanje drugih radova - kaže jerej Janjušić, izrazivši nadu da bi uz značajnije angažovanje potencijalnih donatora tada moglo biti obavljeno i osvećenje manastirskog zdanja.

Posle toga bi se intenzivirali i radovi na izgradnji bolnice za "dušu i telo", kao i objekata etno-kuća.

- Izgradićemo tradicionalne etno-kuće, srpsku, rusku, grčku, crnogorsku, makedonsku i ukrajinsku. Pored toga, projektovana je i izgradnja konaka, apartmana, senjaka, ambara, muzeja, kao i sportsko-rekreativnih terena - ambiciozni su planovi najodgovornijeg u ovom složenom projektu Zorana Gajića, koji dodaje da će ovo biti svojevrsna brana pravoslavlja na planini Vučijak.


SRPSKI VELIKANI

ULICE i trgovi etno-sela će nositi imena srpskih velikana, koji su kroz istoriju dali doprinos odbrani i očuvanju pravoslavlja i srpskog naroda na ovim prostorima.


Izvor:Doboj Cafe