16. velj 2013.

Februar u voćnjaku



Kraj zime
U voćnjaku veoma često nailazimo na zapuštene, nepravilno ili spontano formirane krune pojedinih stabala. Takve krune moramo obnoviti rezidbom tj. odstranjivanjem guste i nepravilno raspoređene skeletne grane, a onda tankih i izduženih, koje rastu u unutrašnjosti. Na taj način stvaraju se uslovi za normalno razvijanje ostavljenih grana i sprečava njeihovo ogoljavanje i premještanje vegetacije ka vrhu. Jer, kruna treba da ima dovoljno svjetlosti za stvaranje i održavanje rodnih grančica.
Obnavljanje krune zavisi u velikoj mjeri od starosti stabla voćaka. Ona se praktikuje, najčešće, na mladim i nerodnim stablima, a i na onim koja su tek počela da rađaju. U tom periodu razvoja voćke rezidba je lakša i efikasnija, rane su manje, što nije slučaj sa starijim stablima na kojima se mogu pojaviti različiti fiziološki poremećaji.
- Ostavljanje skeletne grupe treba da zaklapaju najpovoljniji ugao u odnosu na vođicu. Ako rastu uspravno, odnosno pod malim uglom, prevodi se na niže grane s većim uglom u odnosu na glavnu vođicu krune. Kada je ugao prirodno veći, prevođenje treba uraditi na nižoj, što uspravnijoj grani. Najbolje je da grane međusobno zaklapaju ugoa od 40 do 50 stepeni – savjetuju voćarski stručnjaci.
Rast skeletnih gana usmjerava se u željenom pravcu i podstiče obrastanje nižih dijelova rodnim drvetom. To se postiže prorjeđivanjem i rasterećivanjem vrhova i istovremeno se sprečava povijanje i lomljenje grana pod teretom roda.
Piramidalnim oblicima ponekad je potrebno skratiti ili ukloniti centralnu (glavnu) vođicu. Ona se najčešće prevodi na nižu bočnu granu i tako dobija nepravilna kotlasta kruna.
poljoprivredaiselo.com