1. velj 2013.

Premije za brojlere


0
Podsticaji u poljoprivredi Republike Srpske
Podsticaj
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske postavilo je svoju web stranicu –www.vladars.net/Ministarstvo poljoprivrede… Prednacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2013. godini. Kompletan tekst Prednacrta Pravilnika može se pogledati na navedenoj web starnici pod “Podzakonski akti u pripremi”. Ovom prilikom objavljujemo član 9. Pravilnika, koji se odnosi na ostvarivanje prava na premiju za brojlere.
(1)   Pravo na premiju za brojlere imaju korisnici koji utove i prodaju minimalno 5.000 kljunova brojlera u turnusu minimalne prosječne izlazne težine 1,7 kg po brojleru u vlastitom ili zakupljenom objektu, na osnovu zahtjeva koji se podnosi Agenciji, uz koji prilažu:
a)     račun za nabavljene jednodnevne piliće ili izjavu odgovornog lica o porijeklu jednodnevnih pilića i uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja za jednodnevne piliće,
b)    račun ili otkupni blok (list) o prodaji brojlera i uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja za brojlere,
v)subjekti koji imaju vlastitu proizvodnju brojlera i preradu mesa, odnosno izlaz robe iz jedne u drugu proizvodnju podnose izjavu da su brojleri utovljeni na sopstvenoj farmi i knjigovodstvenu dokumentaciju kao dokaz o zaduženju preuzetih količina brojlera u preradu,
g)evidenciju uginuća tokom uzgoja ovjerenu od podnosioca zahtjeva i
d)obračun premije sačinjen na Obrascu 8. iz Priloga ovog pravilnika.
(2) Korisnici koji vrše uslužni tov brojlera za organizatora proizvodnje i koji utove i isporuče minimalno  12.000 kljunova brojlera u toku godine, pravo na premiju ostvaruju na osnovu zahtjeva, uz koji prilažu:
a) ugovor o uslužnom tovu brojlera sa organizatorom tova,
b) otpremnice koje prate isporuku jednodnevnih pilića i uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja za jednodnevne piliće,
v) evidenciju uginuća tokom uzgoja ovjerenu od tovljača,
g) uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja za brojlere,
d) obračun tova ovjeren od organizatora,
đ) izvod iz banke kao dokaz o plaćanju uslužnog tova i
e) obračun premije sačinjen na Obrascu 8. iz Priloga ovog pravilnika.
(3) Premija za proizvodnju tovnog materijala utvrđuje se nakon obrade svih prispjelih zahtjeva, za svaku proizvodnju, a u skladu sa iznosom koji je utvrđen Planom korišćenja sredstava, na bazi odobrenih jedinica mjere (kljunova, kilograma), koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim pravilnikom, utvrđene težine cijene i koeficijenta obrta, i ne može iznositi više od 15% od prosječne tržišne cijene po kljunu ili kilogramu i isplaćuje se u narednoj godini.
(4) Maksimalni iznos podsticajnih sredstava koji korisnik premije može da ostvari za ovu vrstu podsticaja u tekućoj godini je 100.000 KM
(5) Zahtjev za isplatu premije za proizvodnju iz stava 1. i 2. ovog člana podnosi se u roku od 30 dana od dana isporuke.
(6) Zahtjev za isplatu podsticajnih sredstava za namjenu iz ovog člana podnosi se najkasnije do 15. decembra tekuće godine.
poljoprivredaiselo.com