21. pro 2013.

Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja

"Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja" naziv je projekta koji implementira Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP inicijative iz Doboja, uz partnerstvo sa Udruženjem za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline "Una-Sana" iz Bihaća i Centra za lokalni i regionalni razvoj (CELOR ), Derventa.
U tom cilju je u Derventi 16.12.2013. godine, održana je rasprava na temu "Upravljanje seoskim vodovodima na području opštine Derventa", u kojo su učestvovali predstvanici mjesnih zajednica, sela, medija, nevladinih organizacija te predstvanici vlasti.
U uvodnom izlaganju, načelnik opštine Derventa, Milorad Simić je upoznao o stanju vodovoda u derventskim selima, naročito u Kalenderovcima i Drijenu, napominjući da to ni približno nije od stvarnih potreba na selu za uređenjem vodovoda. On je istakao da opština u seoske vodovode ulaže znatna sredstva.
O zdravlju vode je govorila dr. Marina Kvaternik, a o načinu izgradnje vodovoda Violeta Janković i o upravljanju vodovodima Snežna Mišić Mihajlović.
Uz širu raspravu i diskusije istaknuto da se u seoskim područijima mora posvetiti veća pažnja u gradnji vodovoda, a posebno na koji način upravljati vodovodima i održavati te iste vodovode, kako bi voda bila čista za piće, a ne samo za tehničke potrebe.
Savko Pećić Pesa