21. ožu 2016.

Donji Cerani


Donji_Cerani derventa



Na južnom dijelu opštine, naslonjeni na Osinju i susjedni Prnjavor, nalaze se Donji Cerani, mjesna zajednica osnovana između dva rata, koja danas broji tristotinjak mještana.
Od ljetos ova mjesna zajednica ima novo rukovodstvo, a funkciju predsjednika Savjeta, kojeg čine Milorad Stojaković, Slobodan Nedić, Mladen Stojaković i Danijela Vaslić, obavlja Mirela Vaslić.
Najznačajniji infrastrukturni poduhvat u prethodnom periodu bilo je asfaltiranje puta kroz ovaj dio Cerana, a taj projekat je, kroz nekoliko faza, realizovan od 2011. godine. I ovogodišnjim Planom kapitalnih investicija predviđeno je izdvajanje 30.000 maraka za nastavak izgradnje puta Brezici-Ploče.
– Takođe, podnesen je zahtjev načelniku opštine za postavljanje asfaltne podloge na dijelu puta od škole do Prljače i mosta koji Donje Cerane povezuje sa Prnjavorom. Mještani su već uredili odvodne kanale i učvrstili podlogu, kaže Vaslićeva. Inače, radi se o dionici dugoj 1.100 metara, za koju je već opština finansirala izradu projekta u iznosu od 5.000 maraka.
Za mještane, ali i kvalitetniji rad Savjeta, od velike koristi bila je i rekonstrukcija unutrašnjosti seoskog doma koji je u izuzetno lošem stanju. I tu su vrijedni Cerančani već dali svoj doprinos jer su za vrijeme mandata bivšeg predsjednika sanirali krov objekta.
Pitka voda, prema Vaslićevoj, ne predstavlja problem za mještane jer postoje brojni izvori. Međutim, kako se stanovništvo uglavnom bavi zemljoradnjom, a selo nema vodovod, poljoprivrednici se uglavnom vodom snabdjevaju sa obližnje Ukrine, dovozeći je cisternama. Ipak, sve to dovodi do oštećenja spomenutog seoskog puta na pojedinim dijelovima, najvjerovatnije zbog loše podloge i tereta koji se prevozi.
Centar sela, pored spomenika palim borcima, krasi i područna petorazredna OŠ „Đorđo Panzalović“, obnovljena posle rata, te crkva posvećena slavi Kirijaka Otšelnika. Izgradnja hrama započela je 2001. godine na zemljištu koje je darovao Slobodan Stojaković. Porijeklom iz ovog mjesta je i poznati folk pjevač Mile Kitić, koji često posjećuje zavičaj i učestvuje u akcijama mještana.
Prljača turistički potencijal
Jedna od najvećih atrakcija, ne samo Donjih Cerana, nego i naše opštine, svakako je Prljača. Ovo kupalište, jedino uređeno na teritoriji naše opštine, tokom ljetnih mjeseci privlači veliki broj posjetilaca i iz susjednih opština, tako da bi veće posvećivanje pažnje ovom lokalitetu bilo značajno za selo i ukupnu turističku ponudu, smatra Vaslićeva. Tu se organizuju brojni sadržaji za mlade tokom ljeta, kao i okupljanja pjesnika.
Foto iz arhive: Savko Pećić Pesa
B. N. – Derventa Cafe